چهارشنبه، اسفند ۲۴، ۱۳۹۰

با چراغ ترانه در کوچه باغه خاطره

  این مطلب از سایت پرند بر روی سایت قرار می گیرد وبا ذکر نام پیشنهاد می نماییم کار های بیشتری از این سایت دیدن کنید.
می‌دانیم ترانه فرآورده‌ای است از «کلام»، «آهنگ» و «صدا». دست اندر کاری در هر یک از این سه هنر، تخصص می‌خواهد و اهل فن خود را می‌طلبد.
برای ساخت و تولید ترانه اما همیشه این مثلث لزوما سه‌گوش نیست! گاه آن‌که آهنگ‌ را می‌سازد ترانه‌سرا هم هست [چهانبخش پازوکی] یا خواننده‌ای که آهنگ ترانه‌اش را هم خودش ساخته [حسن شماعی‌زاده]، یا شعر ترانه‌اش را خود سروده و می‌خواند [شهیار قنبری] و یا حتا کسانی که یک تنه کار هر سه چهار نفر را می‌کنند! شعر را می‌سرایند؛ آهنگ را می‌سازند؛ سازش را می‌نوازند و خودشان هم می‌خوانند [فرامرز اصلانی، زیبا شیرازی].


در ایران خودمان اغلب ترانه را با صدای خوانندۀ آن می‌شناسند. [«الهۀ نازِ بنان»، «نیلوفرِ پوران»، «غوغای ستارگانِ پروین» و «نمیشۀ سوسن»]. این‌که شعر ترانه از کیست چندان مدِ نظر نیست و «ترانه‌سرا» بودن به اندازۀ «آهنگ‌سازی» و «خوانندگی»،جا نیفتاده است.

در حوزۀ موسیقی سنتی و اصیل اما شعر تصنیف بیشتر برگرفته از دیوان شاعران متقدم و کلاسیک ایران [حافظ، شمس، سعدی، . . ] است و این‌طور جا افتاده که حساب «تصنیف» با «ترانه» جداست.

شاعرانی هم داریم که گرچه «ترانه» یا «تصنیف» هم سروده یا می‌سرایند؛ ولی بیشتر به شاعر بودن‌شان شهرت دارند [محمدتقی بهار ـ رهی معیری ـ سیمین بهبهانی] و به همین قیاس، «ترانه‌سرایانی» که در سرودن قالب‌های دیگر شعر دستی توانا دارند [بیژن ترقی ـ معینی کرمانشاهی].

آنچه در چند دهۀ اخیر و در عالم ترانه‌های روز ایرانی تازگی دارد اما، شنیدن سروده‌هایی از شاعرانی‌ست که نه کارشان «ترانه‌سرایی» بوده؛ و نه شعرشان را به‌منظور اجرا به شکل ترانه سروده‌اند.

از جمع شاعران نوپرداز معاصر، سروده‌های «احمد شاملو»، «شفیعی کدکنی»، «سهراب سپهری» و «فروغ فرخ‌زاد» بیشترین اجراها را داشته است.

این ابداع و تازگی را حتی در سروده‌هایی به‌سبک نیمایی در اجرای موسیقی اصیل و سنتی نیز شنیده‌ایم. [«زمستان» سرودۀ مهدی اخوان ثالث با صدای محمدرضا شجریان ـ «در گلستانه» از سروده‌های سهراب سپهری، با صدای شهرام ناظری].

سابقه نشان می‌دهد خشت اول این بنای تازه را «امیرهوشنگ ابتهاج (هـ . الف. سایه)» گذاشت.

هوشنگ ابتهاج زمانی در «رادیو ایران» و از آخرین سرپرست «برنامۀ گل‌ها» بود. برنامۀ وزین و ماندگاری که «داوود پیرنیا» پایه‌‌اش را گذاشت. از ابتکارات هوشنگ ابتهاج یکی هم اضافه کردن «گل‌های تازه» به آن مجموعۀ ارزنده بود.

او که خود نیز از جمله شاعران نوپرداز محسوب می‌شد، طرح اجرای سروده‌هایی از شاعران نوپرداز و معاصر را در این برنامه‌ها پیاده کرد. از اولین اشعاری که در این طرح نو، مورد استفاده قرار گرفت یکی سرودۀ معروف «نیمایوشیج» به‌نام «فسانه» بود با صدای «سیما بینا»، و دیگری «اندوه‌پرست» از «فروغ فرخ‌زاد» که با صدای «رامش» اجرا شد. [این ترانه را در جعبۀ موسیقی زیر مطلب بشنوید!]

تا آنجا که می‌دانیم «فروغ فرخ‌زاد» فقط یک‌بار ـ از سر تفنن شاید ـ شعری را به قصد ترانه شدن سرود. ترانۀ «در خموشی‌های ساحل» که روی موسیقی «کلیف بارمن» و با صدای «محمد نوری» اجرا شد. شعری که متن آن در هیچیک از پنج مجموعه اشعار او دیده نمی‌شود. پس فروغ، ترانه‌سرا نبود و شاید حتا در زمان نوشتن و انتشار اشعارش فکر نمی‌کرد بعدها سروده‌هایی از او آهنگین و به شکل ترانه با صدای خوانندگان مختلف اجرا شود.

اشعار «فروغ فرخ‌زاد» در سه دفتر اول، بیشتر در قالب «چهار پاره» است. در دو دفتر بعدی اما نیمایی می‌سراید و در «تولدی دیگر»، یکی دو مثنوی و غزلواره هم دارد.

مثنوی «عاشقانه»، با مطلع «ای شب از رویای تو رنگین شده»، شناخته و به‌گوش آشناترین سرودۀ او در این قالب شعری است.

در مجموعه ترانه‌های که بر مبنای سروده‌های فروغ فرخ‌زاد خوانده شده، بعد از سرودۀ «آفتاب می‌شود»، مثنوی «عاشقانه» بیشترین اجرا را با صدای خوانندگان مختلف دارد.

ترانه‌هایی که اشعار آن برگرفته یا بخشی از سروده‌های اوست. چیزی نزدیک به پنجاه ترانه با صدای خوانندگان مختلف و اجراهای متفاوت است (حتی ترانه‌ای با صدای «احمد ظاهر»، خوانندۀ نام‌آشنای افغانی) که به شکل مجموعه‌ای فراهم شده و پایین این مطلب می‌توانید بشنوید.

ترانه‌ها را اول بر اساس ترتیب انتشار کتاب‌ها (اسیر ـ دیوار ـ عصیان ـ تولدی دیگر ـ ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد)، و بعد هر سروده را به ترتیب و ردیفی که در آن کتاب به‌چاپ رسیده تنظیم کرده‌ام.

شما هم اگر ترانه‌های دیگری سراغ دارید که در جعبۀ موسیقی نیست، به آدرس راوی این حکایت، خبر بدهید تا به این مجموعه اضافه و آن را به اتفاق هم تکمیل کنیم و باقی بماند.

* * *

مجموعه‌ ترانه‌های فروغ فرخ‌زاد در این سایت:

مجموعه ترانه‌هایی از مثنوی «عاشقانه»
مجموعه ترانه‌هایی از سرودۀ «آفتاب می‌شود»

در بارۀ «فروغ فرخزاد» در این سایت:

«خاطرات سفر به ايتاليا» نوشتۀ «فروغ فرخ‌زاد»

* * *


 



هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر